Διαβάστε τα θέματα ένα ένα, όχι όλα μαζί

Ξεκινήστε μόνο από το πρώτο θέμα.

Γενικότερα, υπάρχει ο εξής απλός και συνοπτικός κανόνας:

  • Ξέρουμε κάποιο ερώτημα; Το απαντάμε.

  • Δεν το γνωρίζουμε; Κρατάμε κάποιες σημειώσεις στο πρόχειρο, και μετά περνάμε στο επόμενο.

Με αυτόν τον τρόπο:

  • Φτάνοντας στο τελευταίο θέμα έχετε ήδη εξασκηθεί ιδιαιτέρως στο χειρισμό των θεμάτων.
  • Διαθέτετε γνώσεις και τεχνικές για να διαχειριστείτε τα πιο «απαιτητικά» θέματα.
  • Συνειδητοποιείτε ότι έχετε κάνει ήδη «καλή δουλειά» και προχωράτε με καλύτερη ψυχολογία στη διερεύνηση των επομένων ενοτήτων.
  • Δουλεύοντας στο «πρόχειρο» έχετε κρατήσει αρκετές σημειώσεις, που ίσως τις καταγράψετε στο «καθαρό» σε ερωτήματα που δεν είχατε απαντήσει καθόλου, και, επομένως, σας χαρίσουν κάποιες επιπλέον μονάδες.
Κατανοήστε τα θέματά σας. Διαβάστε τα με αργό ρυθμό και δείτε τα προσεκτικά

Μην ξεκινάτε να απαντάτε απευθείας σε ένα θέμα, όσο καλά κι αν το γνωρίζετε.

Ξαναδιαβάστε το θέμα, διακρίνετε τα ζητούμενά του και κρατήστε τα σχόλιά σας στο πρόχειρο. Πολύ συχνά, είναι αναγκαίο να ανατρέχουμε ξανά και ξανά στην εκφώνηση, να κοιτάζουμε πόσα σκέλη έχει, και να ελέγχουμε αν βρισκόμαστε εντός του θέματος.

Μην γράφετε χωρίς λόγο σελίδες ολόκληρες, που ίσως χρειαστεί και να τις σβήσετε. Θα αισθανθείτε άγχος και θα πιεστείτε από τον χρόνο. Δεν χρειάζεται να βάζετε εμπόδια στον εαυτό σας, ειδικά όταν κάτι το γνωρίζετε!

Απαντήσατε στο ερώτημα; Δείτε ξανά την εκφώνηση

Δεν είναι τόσο φοβερό να δείτε άλλη μια φορά την ερώτηση. Αντιθέτως, θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση της πνευματικής σας δραστηριότητας. Αν έχετε δώσει μια σωστή και πλήρη απάντηση, τι καλύτερο; Αν όμως κάτι έχετε ξεχάσει, δίνετε έτσι στον εαυτό σας την ευκαιρία να το συμπεριλάβει, χωρίς να σας «πνίγει» το στρες.

Αξιοποιήστε με έξυπνο τρόπο το πρόχειρό σας

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να δώσει μια πλήρη απάντηση σε ένα θέμα εξαρχής, όσο καλά κι αν το κατέχει. Το πιο σώφρον είναι να χρησιμοποιήσετε το πρόχειρο για να καταγράψετε τις σκέψεις σας, και να δείτε, στη συνέχεια, πώς θα τις αξιοποιήσετε.

Μην τα γράφετε όλα στο πρόχειρο. Γράψτε έναν «σκελετό» της απάντησης των θεμάτων και μετά καθαρογράψτε τις πιο ορθές σας σκέψεις. ‘Έτσι κερδίζετε χρόνο στο να σκεφτείτε καλύτερα το θέμα σας και να είστε πιο εύστοχοι στις απαντήσεις σας. Επίσης, λειτουργείτε με λιγότερο άγχος.

Προσέξτε πώς γράφετε. Η εμφάνιση του γραπτού σας παίζει μεγάλο ρόλο για τους βαθμολογητές, κι ας μην έχει εμφανή βαθμολογία

Προσέξτε:

  • την ορθογραφία σας

  • την έκφραση και τη σύνταξή σας

  • τη δομή όλων των απαντήσεών σας, τη ροή του λόγου σας

  • τη σαφήνεια και τη σύνδεση των γραφομένων

  • τα γράμματά σας να είναι ευανάγνωστα
  • οι παράγραφοί σας να είναι σαφώς ξεχωρισμένες
  • να μην γράφετε στα περιθώρια των σελίδων
  • να μην «στριμώχνετε» τα γράμματά σας και τις λέξεις σας
  • τα σχήματά σας να είναι μεγάλα και ξεκάθαρα και, το προτιμότερο, φτιαγμένα με όργανα σχεδίασης (π.χ. διαβήτη, μοιρογνωμόνιο, γνώμονα κ.λπ.)
Αντιληφθείτε το πώς πρέπει να απαντάτε

Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Εξηγήστε, βάλτε τίτλους. Απαντήστε με σειρά τα ερωτήματα και μην κάνετε πολλές υποσημειώσεις. Αφήστε δύο με τρεις κενές σειρές μεταξύ των ερωτημάτων που απαντάτε, ώστε να ξεχωρίζουν.

Μην κουράζετε τους βαθμολογητές, κρατήστε το ενδιαφέρον τους. Εκνευρίζονται, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χαοτικό γραπτό και αυτό μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος σας στη βαθμολογία.

Μην αφήνετε ερωτήματα αναπάντητα

Φυσικά, αν δεν γνωρίζετε τίποτε σε κάποιο θέμα, δεν θα το απαντήσετε. Αλλά αν σε κάποια ερωτήματα έχετε κάποιες απαντήσεις/απόψεις, αλλά δεν είστε και πολύ σίγουροι για την ορθότητά τους, η πρότασή μας είναι να τις αναφέρετε.

Τα αναπάντητα θέματα δεν παίρνουν καμία μονάδα. Μια σκέψη άσχετη με το θέμα πάλι δεν βαθμολογείται. Αν όμως, οι απόψεις σας ταιριάζουν, τότε μπορεί να κερδίσετε κάποιες επιπλέον μονάδες.

Όταν ολοκληρώσετε με τις απαντήσεις των θεμάτων, μην αποχωρήσετε αμέσως

Μείνετε λίγο ακόμα στο θρανίο σας και, με την ησυχία σας, κοιτάξτε ξανά τα θέματα. Είστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις σας; Θέλετε να προσθέστε κάτι ακόμη; Αξιοποιήστε τον τελευταίο χρόνο σας σε αυτό: Μια τελευταία ματιά, μια αναθεώρηση του γραπτού σας.

Να είστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσει πολύ, θα σας ηρεμήσει και θα φύγετε έχοντας την συνείδησή σας ήσυχη ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε.

Καλή σας επιτυχία!