«Δεν απέτυχα 1.000 φορές… Απλώς έμαθα 1.000 τρόπους  με τους οποίους  το σχέδιό μου δεν δούλευε»
Τόμας Έντισον, Αμερικανός εφευρέτης

Η ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων είναι πλέον γεγονός. Για μερικούς έρχονται τα μπράβο της επιτυχίας, καθώς μια τόσο εργώδης χρονιά, με προσωπικές θυσίες και οικονομικές στερήσεις ευοδώθηκε και για κάποιους άλλους η πικρή γεύση και το αίσθημα της απογοήτευσης που το όνειρο τους δεν πραγματώθηκε και οι κόποι τους δεν ανταμείφθηκαν.

Πρόκειται όμως πράγματι για αποτυχία; Πόσες φορές εμείς ως ενήλικες στη ζωή μας γενικότερα, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική, νιώσαμε πως κάτι δεν πήγε καλά, πως θα θέλαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα. Μας καταρράκωσαν οι αστοχίες μας; Μείωσαν την αξία μας; Δεν πετύχαμε και δεν προχωρήσαμε λόγω μιας απογοήτευσης; Τουναντίον, μάθαμε από όλες αυτές τις εμπειρίες. Αυτό ακριβώς πρέπει εμείς οι μεγαλύτεροι να δώσουμε να καταλάβουν και στους μαθητές που «απέτυχαν» στη δοκιμασία των Πανελληνίων. Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η «αποτυχία» είναι σύμφυτη με τη δημιουργικότητα. Ο δημιουργικός άνθρωπος δεν επαναπαύεται ποτέ, αλλά πάντα αναρωτιέται, ακονίζει το μυαλό του και παλεύει να κατακτήσει τους στόχους του. Τους ανθρώπους που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους δεν τους διακρίνει η τελμάτωση. Συνειδητοποιούν γρήγορα την κατάσταση, δεν τους «παίρνει από κάτω», είναι ευέλικτοι, παραμένουν ψύχραιμοι και λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Οι επιλογές και δυνατότητες από δω και πέρα, λοιπόν, δηλαδή μετά τον σκόπελο της υποτιθέμενης «αποτυχίας» στις Πανελλαδικές, είναι πράγματι πάρα πολλές. Αρκεί, παιδιά, να είστε στοχοπροσηλωμένοι, ρεαλιστές αλλά και ονειροπόλοι, ταυτόχρονα, ίσως και λίγο «πεισματάρηδες».

Μπορείτε, επομένως, να:

Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας, ανακτήστε δυνάμεις, σκεφτείτε ξανά την επιλογή σας, ώστε αυτή να συμπορεύεται με την προσωπική σας επιθυμία για σπουδές (και όχι των γονιών σας, όπως συμβαίνει πολλάκις) και ξαναπροσπαθήστε! Μπορεί να σας φαίνεται «βουνό», αλλά αυτή τη φορά κάντε το με τον δικό σας τρόπο. Πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο μεθοδικοί και έχοντας κάνει την αυτοκριτική σας σχετικά με το τι μπορεί να έφταιξε. Είναι σίγουρο ότι, με τη σωστή βοήθεια από κάποιον ειδικό για την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, θα επιτύχετε τους στόχους σας.

Δεν περάσατε στη σχολή που θέλατε… Ε και λοιπόν; Τα καταφέρατε κάπου αλλού. Αυτό δεν είναι αποτυχία! Μελετήστε καλύτερα τις δυνατότητες που σας δίνει η σχολή που περάσατε, αναλογιστείτε και ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της και δείτε κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας. Μπορεί π.χ. η επαγγελματική αποκατάσταση που σας προσφέρει αυτή η σχολή να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από τη σχολή της αρεσκείας σας. Από την άλλη, μπορείτε πάντα να επιμείνετε στον αρχικό σας στόχο. Πάντα όμως μετά από ώριμη σκέψη και όχι βεβιασμένα. Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος! Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορείτε να ακολουθήσετε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Μια τέτοια επιλογή αποτελούν και τα λεγόμενα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους νέους τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουν πλήθος ειδικοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, παρέχουν εξειδίκευση και έτσι οι απόφοιτοί τους έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, διότι η αγορά εργασίας «διψά» για άτομα που είναι εξειδικευμένα σε κάποιον τομέα. Αν, λοιπόν δεν επιθυμείτε διακαώς να γίνετε γιατρός ή δικηγόρος, ξανασκεφτείτε το!

Σίγουρα μια πιο ακριβή επιλογή, μακριά από την οικογένεια και τα πάτρια εδάφη, γι΄ αυτούς που έχουν, βεβαίως, την οικονομική δυνατότητα αλλά και δεν φοβούνται τις αλλαγές και τις προκλήσεις, τις οποίες αντιλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αυτοβελτίωσης. Μπορείτε να σπουδάσετε στην Αγγλική γλώσσα, καθώς υπάρχουν πάμπολλα προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά σε όλον τον κόσμο. Σπουδάζοντας στο εξωτερικό είναι σίγουρο ότι θα έχετε εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο σπουδών και θα έχετε αποκτήσει νέες εμπειρίες και την ευρύνοια ενός ανθρώπου που έχει ζήσει σε μια ξένη χώρα, έχει βιώσει άλλες συνθήκες ζωής από αυτές που έχει συνηθίσει και μια άλλη ανθρώπινη κουλτούρα. Οργανώστε τις κινήσεις σας προς αυτή την κατεύθυνση, αφού πρώτα υπολογίσετε -περίπου- το κόστος, για να μην βρεθείτε εξ απροόπτου και αφού μελετήσετε διάφορους παράγοντες όπως στέγαση, σίτιση, προγράμματα σπουδών, δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, υποτροφίες κ.λπ. Σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι!

Συμπερασματικά μιλώντας

Μην αφήσετε την αποτυχία στις Πανελλήνιες να σας καταβάλει. Είναι απλά μια κακή στιγμή, δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου! Αντιθέτως, σκεφτείτε πιο ώριμα και δείτε ότι όλα τα πράγματα συμβαίνουν για κάποιον λόγο στη ζωή μας, για να μας διδάξουν κάτι και όλα αποτελούν ευκαιρίες αλλαγής και βελτίωσης του εαυτού μας και της προσωπικής μας ιστορίας. Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά και να στρέφουμε τις προσπάθειές μας προς την ικανοποίηση των βαθύτερων προσωπικών μας επιθυμιών. Μόνο τότε θα νιώθουμε πλήρεις.